torsdag 23. april 2015

Overlay

I dag jobbet vi mer med photoshop. I dag lærte vi å jobbe mellom lag. Vi brukte noe som heter «Overlay», da bruker vi 2 bilder og legger dem over hverandre. Vi legger et bilde i en «layer» og et nytt bilde i et nytt «layer».  Da sitter vi med to «layers» med et bilde i hvert. Da vil det siste bilde du legger inn legger seg over det første. Deretter trykker du der det står «normal», og velger og prøver deg frem med det du ønsker.  Når du har funnet noe som du liker, kan du gjøre som jeg har skrevet et innlegg om tidligere, å legge inn sterkere farge på en ting om man vil. Slik jeg har gjort med dette bilde her valgte jeg «overlay», og gjord fargen til hesten sterkere slik de skinne kraftig gjennom bilde som er lagt over. Til slutt for å smelte lagene sammen ved å bruke "Layer-merge down"


 Dette bilde la jeg inn først.



































 
Deretter dette, så redigerte jeg slik som fortalt ovenfor.  














Her er resultatet. 
         

Oppstart med Photoshop


Hei, i dag har vi begynt med photoshop. Vi har jobbet med å gjøre bilde svart & hvit, kontraster i svart & hvit, legge på farget felt og endret gjennomsiktigheten av fargen i lagene.

Først la vi inn et bilde vi ville bruke, deretter laget vi en kopi(ny layer) av dette bilde ved å dra bilde som ligger i layeren ned i et nytt ark(layer). Om ikke layeren ligger oppe finner du den i "window" og klikker på "Layers". Nå skal du ha to layere, en der det står Background med en hengelås p¨å og en det står Background copy. Når dette er på plass klikker du på "Image" og på "Adjustment". Da kommer flere valg opp, nå skal du velge "Gradient Map". Nå kommer en liten boks med flere valg, du skal velge den i svart & hvit, nr 3 fra venstre. Nå blir bildet ditt svart & hvit. For å justere kontrasten klikker du på "Image", deretter "Adjustments" og til slutt "Curves". Nå kommer en ny boks opp med en diagonal linje gjennom, her kan du klikke på linjen å dra den til du er fornøyd.

Nå skal vi legge farge på. Husk å alltid vær på rett Layer (Background Copy). Da klikker du på en liten firkant med en sirkel i, nede i layer boksen. Holder du musen over den vil det stå "Add Vector Mask". Klikk på den. Da vil det komme en liten hvit firkant opp på siden av den layeren vi jobber i. Nå skal du velge malerkosten i margen til venstre, flytter du musen over står det "Brush Tool". I margen nesten helt nederst er det 2 firkanter, den ene skal være svart og den andre hvit. Hvis ikke klikker du bare på den firkanten i feil farge og velger rett. For å få frem farge i det svart & hvite, skal den svarte firkanten øverst, og for å få det svart & hvit igjen om du har gjort en feil, skal den hvite være øverst, hurtigtast for å bytte er x.

Nå har du et farget element i et svart & hvit bilde. Hvis du vil kan du justere "Opacity". Denne justerer gjennomsiktigheten i fargen i det som nå er svart & hvit. Det vil si at du kan velge at det som nå er svart & hvit kan du legge en svak eller sterkere farge.
Da er du ferdig :D


Her har jeg gjort det som jeg skrev ovenfor, og  dette ble mitt resultat.

torsdag 16. april 2015

Portrett

Nå har vi vert ute og tatt portrett.  Portrett er et bilde av en person. Her er det personen som er viktig, så bakgrunnen bør være rolig å ikke ta mye oppmerksomhet. Man kan ta portrett i profil, forfra og skrått. Profil er fra siden av. Forfra er jo av hele ansiktet, og skrått vil da bli en blanding av profil og forfra. Når man tar portrett er det bra å huske på det man har lært om ISO, blender og lukker.
Her er mine resultat.



Motlyskompensator

Når du tar bilde og får motlys, blir motivet veldig mørkt og bakgrunnen lys. Men du kan justere lyset  å gjøre motivet lysere eller mørkere. Dermed vil du kunne bestemme hvor lyst motivet ditt vil bli. Dette kan stilles ved å holde nede en knapp der det står +/- og rotere på hjulet, så vil du se på displayet at noen tall forandrer seg i + eller -

























Her har jeg ikke gjort noe med motlyskompensatoren. 



















Her har jeg tatt i bruk motlyskompensatoren. +2,7

Adios ;)

Blender

Den fotografiske iris. Du finner blender på kamera på hjulet med innstillingene. Der velger du A(aperture) eller AV (aperture value). Det varierer alt etter hvilket kamera du har.  Blender justerer dybdeskarpheten i bildet du tar.  Du kan ha stor dybdeskarphet, da er alt på bilde like skarpt. Har du stor dybdeskarphet er åpningen i blenderen liten men høgt tall.  Når du har liten dybdeskarphet fokuserer du på en ting, og kun dette som blir skarpt, rest blir litt uklart. Med liten dybdeskarphet er åpningen på blenderen stor, men med et lågt tall.

f.1,0  
f. 1,4 Ekstremt stor åpning    lyssterkt Liten dybdeskarphet (lite som er skarpt)
f. 2
f. 2,8
f. 4
f. 5,6                               ,
f. 8
f. 11
f. 16
 f. 22                                  .





 f.1-f.5,6àSvakt



f.8-f.22à sollys


















f. 4,5 fokus på steinene ved elven (liten dybdeskarphet)

















f.4,5 fokus på bladet (liten dybdeskarphet)


f. 4 fokus på Sunniva (liten dybdeskarphet)

f. 32 stor dybdeskarphet

Her finner du mer om blender. 

June



torsdag 9. april 2015

Lukker

Nå har vi lært hvordan vi bruker lukker. Lukker kontrollerer hvor mye lys som kommer inn i forhold til tid. Lukketid er tiden lukkeren er åpen (tiden mellom "klikkene"). 
Lang lukketid - Viser bevegelsen
Kort lukketid - Fryser bevegelsen.
Lukker går ut på å fryse eller å vise bevegelsen. 
Innstillinger på kamera for lukker er TV(time value) eller S(shutter), det er forskjellig fra kamera til kamera. Dette stiller du på hjulet, bytter til TV eller S, deretter stiller du tiden på det andre hjulet som det ikke står noe på. Da vil tiden i hjørne forandre seg. 
1/1000, 1/500,1/250 (sek) - Fryse bevegelsen 
1/125, 1/60 (sek) - Litt frysing
1/30, 1/15 (sek) - Bevegelsen vises litt
1/8, 1/4, 1/2 (sek) - Mer og mer striper, vise bevegelse
1", 2", 3" (sek) - Viser bevegelsen
Må ha stativ 1/30 og nedover. 

Når man holder på å prøver seg med dette ender det fort med at bilde kan bli undereksponert eller overeksponert. Undereksponert er nå bilde blir veldig mørkt, og overeksponert betyr at bilde blir veldig lyst/hvit.



 Kort lukketid - Fryser (1/1600) 
















Lang lukketid- Viser bevegelse (1/3 sek)


Her finner du mer om lukketid. 
Ha en fin dag! :)

ISO

Hei i dag har vi lært om bruken av ISO. ISO er en innstilling på kameraet som bestemmer kameraets lysfølsomhet. Har du høy ISO får du høy følsomhet for lys,  men da kan bildene bli kornete. ISO kan stilles i 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 og 6400. Der 100 er ofte det mest optimale, men da må det være lys. 6400 brukes viss ett rom er mørkt og du vil ha lysere bilder. Det vil si at du gjør kameraet veldig følsom for lys, slik at det ikke trenger mye lys for å kunne ta et bra bilde, men som sagt kan det fort bli kornete. 


















   ISO-100












   ISO-800


















   ISO-6400











Mer om ISO her